петък, 30 март 2012 г.

Юбилейна вечер на проф. Розмари Стателова в Добрич

На 29 март 2012 г. Регионална библиотека „Дора Габе" - Добрич бе домакин на юбилейна вечер, посветена на творчеството на проф. д.изк. Розмари Стателова - дългогодишен изследовател на музикалната художествена култура, младежките култури и културата на малцинствата, и във връзка с нейната 70-годишнина. След среща на проф. Стателова със зам.-кмета на община град Добрич Камелия Койчева, в библиотеката д-р Любомир Кутин представи специално подготвените две издания: Сборник със статии на проф. Розмари Стателова "През годините" и фундаменталното й изследване „Чуждата култура отблизо".
В срещата-разговор на проф. Стателова с почитателите на нейното творчество, авторката разказа за изследователската си дейност, като сподели, че БАН е едно прекрасно място, къдете тя е работила безпроблемно в продължение на 30 години. Розмари Стателова постави акценти върху значими въпроси, чиито отговори е търсила през годините - как съществуват културните малцинства и как ние се отнасяме към тях, тук и сега. Музикологът разглежда музиката в един много по-широк аспект, изследва начина, по който съществува музиката в живота и как служи за самоизява на всяка общност. Според д-р Любомир Кутин, авторката насочва вниманието ни към това, колко интересни и уникални са различните музикални култури, а нейните актуални

заключения ни помагат да сверим часовника си какво мислим и вярна ли е представата ни за цялото културно многообразие. «За мен е важна музиката като култура» каза проф. Стателова на своите почитатели и отговори на въпросите, които интересуваха публиката.
Двете ретроспективни книги са своеобразна равносметка на известната музикална изследователка и критичка проф. Розмари Стателова, доктор на изкуствознанието, по случай нейната 70 годишнина. Сборникът от статии „През годините", представя нейното музиковедческо творчество. Избраната извадка от 16 статии, писани в течение на 33 години (1976-2009), третира актуални проблеми на културата. В статиите са отразени основните обекти на проучване и отразяване от Розмари Стателова - релацията "музика и медии", популярната музика в различните й жанрове, етномузикологията като перспективна музикална дисциплина в епохата на глобализация, автобиографични текстове, както и музикалната култура на Варна.
Книгата, «Чуждата култура отблизо», е обобщение на десетгодишни усилия на проф. Розмари Стателова, посветени на изследване на едно малко славяноезично малцинство в Югоизточна Германия. Авторката разказва за своите срещи със сербите и с техните актуални музикални практики. Особено внимание е отделено към музикалното творчество за деца и към сербската народна песен. Заедно с това са представени съдбите и възгледите на изявени музикални дейци. В изследването намират място и разсъждения за сербоезичната популярна музика и връзката между сербскта музика и медиите. Двете издания представляват интерес за широк кръг читатели: музиканти, учители по музика, български и чужди езици, философски цикъл, журналисти, културни дейци в сферата на читалищното дело и любителското творчество, изследователи на регионалната история, ученици, студенти, представители на бизнеса в туризма - туроператори, хотелиери и ресторантьори, неправителствени организации и др.
Книгите са във фонда на библиотеката, благодарение на дарителския жест на проф. Розмари Стателова
и ще бъдат своеобразна покана за размисъл за читателите на библиотеката.
Снимки: Ангел Радилов