четвъртък, 19 юли 2012 г.

Огромен интерес към изложбата на мексиканецът Хосе Анайа, открита в Художествената галерия на Добрич

Снощи в Художествената галерия на Добрич бе открита самостоятелната изложба на мексиканския художник Хосе Анайа. Въпреки отпускарският сезон, десетки почитатели на изкуството уважиха гостуването в Добрич на Хосе Анайа и разгледаха при откриването на изложбата неговите творби. Експозицията бе представена и открита от директорът на Художествената галерия Евелина Хаджиева.
Авторът е излагал картините си в най-добрите галерии в Мексико и САЩ. В България е за първи път, а поводът е познанството му с добричката поетеса Иглика Бъчварова. Тя е вдъхновена от картините му и започва да пише стихове към тях. Той е вдъхновен от нейната поезия и започва да рисува по сюжетите.
Изложбата е озаглавена “Изкуство без граници – духът на Мексико”, като включва рисунки, картини с акрилни бои и отпечатъци.
Най-силно вдъхновение художникът е почерпил от създаденото от маите. Рисунките му носят отпечатъка на неговите индивидуални интерпретации на събраните впечатления от видяното в архитектурните, свещени места в Югоизточно Мексико.
Анайа определя изкуството си като абстрактно. Някои от творбите му са геометрични, а рисунките са направени с изключителна точност и прецизност.
При отпечатъците Хосе Анайа използва различни твърди повърхности, като дърво, дъска, платно и други материали
Изложбата ще бъде експонирана в Добрич до 10 август. След това ще посети Балчик, Варна, София и Пловдив.