петък, 29 април 2011 г.

В Международният ден на балета деца играха класически танци

Празнична среща на възпитаници на Балетната школа за Класически балет при Общински младежки център „Захари Стоянов” с ръководител Галина  Читърлиева се проведе днес във фоайето на Литературния музей „Йордан Йовков”. Поводът бе  Международния ден на балета – 29 април.
Пред портрета на първосъздателят на българския балет Анастас Петров и техните роднини и приятели децата изпълниха четири цветни пролетни музикални танца.
Школата за класически балет е създадена  през 2008 г. Художествен ръководител е Галина Читърлиева. В школата участват деца от 5 до 13  годишна възраст. Обучението по класически балет се изразява в изучаване на класически екзерсис,  чрез който се поставят класически и съвременни танци.
С красивата музика и хармонични движения, чрез визията на прекрасните балетни костюми се удовлетворява естетическата сетивност на децата.
Биляна, Ния, Вики, Ива, Ирена са част от децата за които балетът им доставя удоволствие. В  школата те се учат да се движат красиво, да придобият грациозна стойка, да се движат елегантно.
Снимки: Ангел Радилов
Припомняме, че през 2010 година в Добрич бе възстановено провеждането на Националната среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров”. Тогава  се проведе XIV-та Национална среща среща. 23-годишният Никола Хаджитанев - солист на Софийската опера и балет получи Голямата награда. Призът бе връчен по време на галаконцерта от кмета на Община Добрич Детелина Николова. Специалната награда на името на Анастас Петров, учредена от Община Добрич, бе присъдена на Натали Братанова, която от една година се изявява в австрийската столица Виена.
Международният ден на балета се чества от 1982 г. по инициатива на Международния театрален институт. На тази дата е роден през 1727 г. френският балетмайстор, реформатор и теоретик на хореографското изкуство Жан-Жорж Новер, известен като "баща" на балета в днешния му вид. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц.
Първосъздателят на българския балет  Анастас Петров е роден на 1 септември 1899 г. в Добрич. На 23-годишна възраст започва да учи в Берлин, в класическата руска балетна школа на Е.П. Едуардова, където усвоява от 1923 до 1925 г. паралелно и пластичната немска балетна школа. От 1927 г. се установява като балетен солист в Софийската опера. Дебютът с любителското ядро на Пешо Радоев на 22 февруари 1928 г. с "Копелия" от Делиб се счита за рождена дата на професионалния балет в България. Впоследствие Анастас Петров открива и своя балетна школа, която се утвърждава като основа на изпълнителското изкуство. Като артист и педагог, в продължение на повече от четири десетилетия, Анастас Петров оформя цялостно облика на българския балет, като създава собствени постановки, концертни програми и танци в около 100 опери. Стреми се да съчетава класическия балет с пластиката на родния ни фолклор и танцови особености. Поставя "Орфей в Родопа" на Цветан Цветанов, "Ръченица" по музика на Петко Стайнов и, след специализация в Москва, "Лебедово езеро" - и досега най-ярката постановка на наша балетна сцена, въплътила ярката му хореографска дарба. Негови ученици са Нина Кираджиева, Лили Берон, Люба Колчакова, Асен Манолов, Пенка Енчева, Надя Минчева, Неделчо Изов и мн. др. Носител е на наградата Хердер на Виенския университет - за принос в европейската танцова култура.
Ангел Радилов