петък, 18 февруари 2011 г.

„Един завет” подкрепя предвидените в бюджета средства за издигане на паметник на ген. Иван Колев

Клубът на потомците „Един завет” към Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ изразява своето задоволство от предвидените в бюджета на община Добрич средства за предстоящото издигане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите в добричката епопея.
На път е да се поправи една историческа несправедливост, продължила с десетилетия. Освобождението на Добрич е една от най-величавите страници от историята ни като народ. Веднага след като вкуси свободата, благодарна Добруджа започна да събира средства за увековечаване на легендарния водач на българската конница. Пресечена от Ньойския диктат, инициативата продължава след връщането на Южна Добруджа с Крайовската спогодба. Макар и в трудните военни години, добричани отделят от залъка на децата си и събират над един милион лева за паметника. Включват се и дарители от цялата страна – участници в събитията и патриоти.
След политическите събития от септември 1944г. идеята е изоставена от новата власт, а събраните средства са одържавени в нарушение на изричната воля на дарителя и в ущърб на историческата справедливост и елементарния човешки морал за почит към загиналите.
Позор за цялото ни общество е, че повече от две десетилетия след демократичните промени в България паметникът на ген. Колев и освободителите на Добрич все още е само на лист хартия. Позор не просто за Добрич, а за всички държавни институции, защото ген. Иван Колев е историческа личност от национална величина – един от най-забележителните военачалници в новата ни история и най-светлите образи в българския пантеон.
Прави чест на Общинския съвет на община Добрич, че проявява държавническо мислене, национална отговорност и чувство за справедливост, като компенсира одържавените някога средства и заделя 300 000 лева за паметника. Днешните трудности, които среща държавата и обществото ни са неимоверно по-малки, в сравнение с времената, в които нашите предци са събрали фонда, с който е злоупотребено. Време е да се поправи неправдата. Похвално е, че това се случва в навечерието на 95-годишнината от Добричката епопея. Убедени сме, че с подкрепата на община Добрич, скоро подвигът на героите, загинали по добруджанските полета ще бъде увековечен по достоен начин, с който ще се гордее цяла България.
Клуб „Един завет” и Съюзът на възпитаниците на ВНВУ като официално призната военно-патриотична организация, обединяваща последните живи офицери, участвали във връщането на Добруджа през 1940г. заявява своята дълбока ангажираност с каузата за издигане на паметника и подкрепя усилията на Инициативния комитет и община Добрич в тази посока.
Борис Станимиров Председател на клуба на потомците „Един завет”
Член на УС на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ